Stowarzyszenie ANTYLOKUM
dla Mieszkańców, Lokatorów zasobów zarządzanych przez SM.Lokum

Aktualne wiadomości i informacje prasowe

Poniżej przedstawiamy aktualności z regionu które dotyczą naszych problemów i potwierdzajace ze musimy walczyć o swoje:

• Dziennik Zachodni 2013-07-05: Spółdzielnie mieszkaniowe na Śląsku: państwa w państwie i obiekt zainteresowania prokuratury"..Zgodnie z ustawą Prawo spółdzielcze, majątek spółdzielni jest prywatną własnością jej członków, a nie zarządu, rady nadzorczej. Niestety, zarządy i rady nadzorcze często traktują to mienie jako swój majątek. Członkowie zarządu są tylko pracownikami zatrudnionymi do administrowania majątkiem spółdzielców i powinni respektować to, czego chcą ich pracodawcy, czyli członkowie spółdzielni..".

Wybrane z artykułu: "Majątek wszystkich spółdzielni mieszkaniowych w Polsce to, bagatela, od 450 do 500  miliardów złotych. Niestety, zazwyczaj niewielu członków spółdzielni - właścicieli majątku spółdzielczego -  interesuje się sprawami spółdzielni, chodzi na zebrania, na których zapadają ważne ustalenia dotyczące na przykład, zaciągania kredytów. Szacuje się, że w zasobach spółdzielczych zamieszkuje od dziesięciu do  dwunastu milionów osób - mówi Janusz Tarasiewicz, wiceprezes Zarządu Głównego Krajowego Związku Lokatorów i Spółdzielców.
            Niestety, zazwyczaj niewielu członków spółdzielni - właścicieli majątku          spółdzielczego - interesuje się  sprawami spółdzielni, chodzi na zebrania, na których zapadają ważne ustalenia dotyczące, na przykład,  zaciągania kredytów.

Prokuratura w spółdzielni

• Fakt 2012-10-06: Lokatorzy ZSM wygrali w sądzie. Wyrok mówi o tym że opłaty naliczane za C.O. i ciepłą wodę naliczane były niezgodnie z prawem. Cały tekst: http://www.fakt.pl/Lokatorzy-z-Zabrzanskiej-Spoldzielni-Mieszkaniowej-wygrali-w-sadzie-Wyrok-mowi-o-tym-ze-oplaty-naliczane-za-co-i-ciepla-wiode-byly-naliczane-niezgodnie-z-prawem,artykuly,180585,1.html
  • Fakt 2010-12-01: Ty też możesz wygrać ze spółdzielnią! „dostał od spółdzielni mieszkaniowej horrendalny rachunek za ogrzewanie. Ale nie pobiegł do banku, by wyciągnąć oszczędności lub wziąć kredyt. Nie zapłacił ani grosza. Zebrał dokumenty i podał spółdzielnię do sądu. Warto było. Zaoszczędził prawie dwa tysiące złotych!”. Cały tekst: http://www.fakt.pl/Ty-tez-mozesz-wygrac-ze-spoldzielnia-,artykuly,89170,1.html
  • Fakt 2010-02-16: Nie będziemy płacić haraczu! "Radny z Zabrza oraz radca prawny radzi:
    1. Spółdzielnia Mieszkaniowa musi uzasadnić na piśmie i skalkulować wysokość opłat. Muszą dotyczyć konkretnych wydatków w konkretnym budynku.
    2.Jeżeli spółdzielca nie zgadza się z wyliczeniami spółdzielni powinien złożyć do wydziału cywilnego sądu rejonowego pozew przeciwko zarządowi spółdzielni.To spółdzielnia mieszkaniowa musi udowodnić przed sądem, że opłaty są prawidłowe.
    3.Na walnym zgromadzeniu lokatorzy mogą zgłosić odwołanie zarządu spółdzielni. Trzeba jednak 14 dni wcześniej złożyć taki wniosek, powinno go podpisać co najmniej 10 osób.
    4. Jeżeli lokatorzy zauważają, że działania prezesa spółdzielni mają znamiona przestępstwa, powinni zgłosić tę sprawę w prokuraturze. Caly tekst:
Ta strona internetowa została utworzona bezpłatnie pod adresem Stronygratis.pl. Czy chcesz też mieć własną stronę internetową?
Darmowa rejestracja